28 oktober 2016

Studenten lijden onder keuzestress en prestatiedruk

Afbeelding
NRC 20 oktober 2016, door Maarten Huygen: De geestelijke nood onder studenten neemt toe onder invloed van prestatiedruk en keuzestress.
Heel herkenbaar in mijn praktijk, waar naast de prestatiedruk ook sociale (media) druk vaak leidt tot burn-out, piekeren, slapeloosheid, onzekerheid en studievertraging of studie uitval onder studenten.

Er is een tekort aan psychologen voor studenten in het hoger onderwijs, vooral bij hogescholen. De wachttijden gaan omhoog, terwijl de behoefte aan psychische hulp groeit. Dat zeggen studentenpsychologen in een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat werd uitgevoerd met het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).

Volgens Jeanette van Rees, voorzitter van de sectie studentenpsychologen van het NIP, is de vraag groter geworden omdat er meer tempo moet worden gemaakt met de studie. Vertraging kost studenten geld. „Er is druk op de instellingen om actie te ondernemen zodat er sneller wordt gestudeerd”, zegt ze. „En als je ergens mee zit en daardoor niet kan studeren, moet je eerder hulp zoeken.”

Studenten met een beperking

Studeren vergt nu eenmaal denkwerk, volgens Van Rees: „Als je iets aan je hoofd hebt, kun je beter aan de kassa zitten. Maar als je moe bent, piekert of problemen ervaart en je moet nadenken en een stuk schrijven, dan heb je daar last van.” Er zijn ook andere oorzaken voor de groeiende vraag, volgens Van Rees. Er zijn meer internationale studenten en studenten met een beperking.

Het rapport van het ISO rept ook van meer „complexe” persoonlijke problemen. Vaak wordt dan doorverwezen naar de huisarts en de ggz. De studentenpsycholoog houdt zich bezig met concrete problemen, die met de studie en met de levensfase hebben te maken en kort behandeld kunnen worden, passend binnen de context van de onderwijsinstellingen.

Prestatiedruk en keuzestress spelen ook een rol bij de problemen van studenten. „Keuzevrijheid is een goede zaak, maar kan leiden tot keuzestress. Als die aan de orde is, moet de stap naar de psycholoog laagdrempelig en eenvoudig zijn”, aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige. De ondervraagde studentenpsychologen denken dat het bindend studieadvies en het leenstelsel niet de oorzaak zijn van de problemen van studenten maar daar wel invloed op hebben.

Volgens een onderzoek van het Nijmeegse instituut ResearchNed (2012) heeft 4 procent van de studenten psychologische problemen en wordt 2,1 procent erdoor belemmerd. Belangrijk daarnaast zijn concentratieproblemen (5,7 procent) en chronische vermoeidheid (6,1 procent).

 

 

Lees meer...